Margriet Honingh
Sinds mijn jeugd vormen flora en fauna de favoriete onderwerpen om met potlood en/of penseel weer te geven op papier.
Enkele jaren ben ik werkzaam geweest als illustratief vormgever, naast mijn werk als fysiotherapeut. Het betrof het ontwerpen van afbeeldingen die op verschillende producten, van T-shirts tot horloges, afgebeeld konden worden. Het bedenken en uitwerken van logo’s was ook een onderdeel van mijn werkzaamheden.
Zo’n 15 jaar geleden heb ik een cursus botanisch tekenen en schilderen gevolgd in de Hortus Leiden. Sinds deze kennismaking met botanisch tekenen en schilderen heb ik besloten mij in deze kunstvorm te specialiseren.
De gedetailleerde weergave van plantenmateriaal op een botanische grondslag combineert een wetenschappelijke en creatieve benadering en vormt een interessant aspect van deze twee-dimensionale kunst. Ook de zuiver ambachtelijke en traditionele kenmerken hebben mijn belangstelling.
In april 2006 is de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland opgericht, om de botanische kunst in al zijn facetten onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Ik ben bij de oprichting betrokken geweest en maakte deel uit van het bestuur tot 2016. De Vereniging organiseert minimaal één ledenexpositie per jaar. De locaties zijn divers, zo zijn er tentoonstellingen geweest in het Westfries Museum, Het NoordBrabants Museum, Museum Paleis het Loo en in de galerie van Shirley Sherwood in KEW Gardens nabij Londen. Momenteel zijn er ongeveer 70 werken te bewonderen in het Museum De Zwarte Tulp in Lisse.
Helaas heeft Nederland geen opleiding gericht op botanische kunst en is het noodzakelijk om via cursussen kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Ieder jaar volg ik één of meerdere cursussen in binnen- en/of buitenland.
Als werkend lid van de Vereniging ben ik voldoende gekwalificeerd om zelf cursussen te verzorgen. Sinds enkele jaren geef ik workshops/cursussen in de Hortus Alkmaar.
De botanische kunst laat een gedetailleerde afbeelding van plantenmateriaal zien op ware grootte. Ook kan een belangrijk detail van de plant vergroot worden toegevoegd, waarbij de mate van vergroting wordt vermeld.
Voordat je aan de aquarel kunt beginnen maak je een gedetailleerde tekening. De contouren van de tekening breng je over op aquarelpapier. Meestal werk je minimaal 30 uur aan een botanische afbeelding, maar het hangt natuurlijk ook af van de grootte en complexiteit van het onderwerp.
Ik werk voornamelijk met aquarelverf of een combinatie van potlood en aquarelverf.