Galerie De Pieper

Kunst en curiosa

Petra van der Steen

Petra van der Steen (1963) toont en werkt in Amsterdam.

Petra gaat de uitdaging van de borduurtechniek aan door die in de hedendaagse context te plaatsen. Gebruikstextiel, dat een voorgeschiedenis met zich meedraagt, is daarbij zowel de drager als haar voornaamste bron van inspiratie. Gebruikte badhanddoeken, tafelkleedtjes,lopertjes en ondergoed brengen de voorstellingen en het commentaar van de kunstenaar.

De soms ongemakkelijke relatie tussen mensen en andere dieren worden met een zekere dubbelzinnigheid en humor gebracht. Petra van der Steen bestrijdt in haar werk de zwaarte van het menselijke bestaan. Haar eigentijdse borduursels bieden troost en ruimte tot contemplatie.

“Dit is de Man, dit is zijn Dier”

(geborduurde tekeningen van mannen en dieren)

“Dieren zijn precies als mensen, met dezelfde mensenwensen....

Meneer de Uil, uit de Fabeltjeskrant.

Prins B. liet zich vaak als dierenvriend fotograferen terwijl hij daarnaast lustig op groot wild schoot.

De Amerikaanse psycholoog Harry Harlow ging nog lang door met zijn experiment terwijl de uitkomst al bekend was.

Een overtuigd vegetariër werd de beruchtste massamoordenaar van de 20ste eeuw.

Vroeger was het gemakkelijker, want de mens had zichzelf een geprivilegieerde positie tussen alle dieren toegekend. Alle dieren waren door God op aarde gezet om ons te dienen en we mochten er naar eigen goeddunken over beschikken. Maar tegenwoordig, door de wetenschap, blijken we voor 99 procent hetzelfde DNA te hebben, onze hersenen blijken hetzelfde te functioneren, we zijn steeds meer zelf dier geworden.

Wij kunnen onder verschillende omstandigheden, in verschillende contexten verschillende rollen aannemen. Op het ene moment ben je een dierenvriend, en op het andere moment denk je er totaal niet aan. Misschien is het wel belangrijk om die rolpatronen te doorbreken en te zien dat het in alle gevallen om dieren gaat.

Deze serie gaat over kleine dappere dieren en grote, ogenschijnlijk, vriendelijke vaderlijke mannen. Dieren als onderzoeksobject, jachttrofee of curiositeit. Moet ik misschien eerlijk zijn en zeggen dat het verschijnsel man mij net zo intrigeert als het dier de man?

Zijn mijn doeken misschien dan toch ook een soort jachttrofeeën?

Petra van der Steen

Opleiding en diversen;

1987-1991 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

1985-1987 De Witte Lelie, Lerarenopleiding tekenen/handvaardigheid Amsterdam

Vele exposities ; zie website : Petravandersteen.nlHier kunt u content plaatsen.