Galerie De Pieper

Kunst en curiosa

Dolly van Velse

Dolly is altijd bezig, vroeger met het grote gezin en een werkkring buitenshuis, nu op latere leeftijd, met allerlei creatieve activiteiten.

Het begon met haar werk bij het Amsterdams Historisch Museum, daar heeft ze leren kijken naar voorwerpen en kunst. De belangstelling was er altijd al, ze kon het eens mooi tot haar door laten dringen. Echter tijd om praktijkervaring op te doen, was er toen nog niet.

Op latere leeftijd heeft Dolly meegewerkt aan de oprichting van de schilderskring “Bessie”. Een club van mensen die bij elkaar komen in het kerkje van Lutjebroek, om daar zelfstandig te werken in artistieke technieken zoals aquarel, tekenen met inkt, gouache etc. naar stilleven, of gewoon vrij werk. Op deze club heeft Dolly al deze materialen en technieken uit kunnen proberen.

Hierna is Dolly begonnen met etsen in diverse technieken, namelijk droge naald in koper, etsen in zuur met aquatint of suikerwatertechniek. De kennis heeft ze opgedaan bij de lessen van Ton van Kesteren in de gebouw van de “Blauwe Schuit” in Hoorn. Hier heeft Dolly een vriendenkring opgebouwd van mensen waarmee zij jarenlang heeft gewerkt en geëxposeerd.

Daarna kreeg Dolly weer zin in een andere uitdaging, namelijk het “schilderen” met wol. Ze maakt abstracte wandkleden in allerlei tinten en kleuren. Eerst maakt ze een schets op papier met acrylverf, dan brengt zij dit ontwerp globaal over op een stuk stramien en dan begint het opbouwen van het ontwerp met de wol. Tijdens het maken wordt het ontwerp regelmatig gekeurd en bijgesteld. Het bijzondere van de wandkleden is, dat een ieder hier iets anders in ziet, er valt veel te ontdekken.

Je ziet in haar werk terug dat ze veel gedachtes heeft, die alle kanten uitschieten. Ze maakt dan ook bijzondere keuzes in kleur en vormen. Het aparte van de wandkleden is, dat een ieder hier iets anders in ziet, er valt veel te ontdekken.

De laatste jaren is er een nieuwe techniek bijgekomen ; keramiek. Dolly maakt allerlei beeldjes, in de vorm van mensen en dieren. Poppetjes die zij als kind al maakten, worden nu uitgewerkt in klei, daarna geglazuurd en gebakken. Vrolijk en kleurig werk, net als haar wandkleden.

In Galerie De Pieper zijn de prachtige, kleurrijke wandkleden van Dolly te zien.